Mäklararvode i Stockholm

I centrala Stockholm ligger snittpriset per kvadratmeter för bostadsrätter under år 2017-2018 på ca 89220 kr per kvadratmeter. Centrala Stockholm ligger i det absoluta toppskiktet bland bostadspriserna i landet.
Det kan jämföras med snittet för hela Sverige som ligger på ca 37993 kr.
Stockholmspriserna ligger kraftigt över snittet i Sverige. Man kan lätt tro att detta innebär att Stockholm har väldigt mycket högre mäklararvoden/provisioner i kronor räknat än de flesta andra städer i Sverige men riktigt så enkelt är det inte. Provisioner/arvode som man betalar för att anlita en mäklare skiljer sig inte jättemycket från Malmö, Stockholm eller Göteborg trots att priserna på bostäderna skiljer sig kraftigt. Det har med konkurrens att göra. Konkurrensen mellan mäklarna pressar mäklarnas arvoden och det gör att mäklarna oftast tar nästan lika mycket betalt för en lägenhet i centrala Göteborg som för en lägenhet i Stockholm trots att lägenheten i Stockholm är mycket dyrare.

Mäklararvode Stockholm

Exempel på normala och rimliga nivåer på mäklararvoden i centrala Stockholm

 Bostadens pris  Normalt arvode i kronor  Normalt arvode i %
 1.500.000 kr  35.000 kr – 40.000 kr  2,5 %
 2.500.000 kr  40.000 kr – 50.000 kr  2 %
 3.500.000 kr  50.000 kr – 70.000 kr  2 %
 4.500.000 kr  55.000 kr – 75.000 kr  1,5 %
 5.500.000 kr  65.000 kr – 85.000 kr  1,5 %
 6.500.000 kr  65.000 kr – 85.000 kr  1 %
 Bostäder över 7 miljoner kr  90.000 kr – 120.000 kr  1 %

För friköpta hus, villor, radhus & fastigheter är provisionerna normalt 30-50 % högre eftersom mäklaren har mer ansvar och arbete med varje enskild försäljning.

Betala inte oskäligt mycket i mäklarprovision

Exemplet ovan illustrerar en ungefärlig nivå på hur mycket du får betala för att anlita en duktig mäklare med tillräcklig erfarenhet och kompetens i centrala Stockholm.
Det går alltid att hitta billigare alternativ men då finns det ofta en risk att man får en lägre kvalitet på mäklartjänsten. Det finns även gott om dyrare alternativ men normalt sett behöver man inte betala mer än vi nämner ovan för att hitta en kompetent mäklare på en bra mäklarbyrå som är beredd att sköta försäljningen.

Exemplet ovan kan vara bra att nyttja för att slippa att betala för mycket för mäklartjänsten. Det finns alltid mäklare som försöker ta så mycket betalt som möjligt. Du kan i princip alltid hitta en lika duktig mäklaren inom ovan nämnda nivåer. Om den mäklare som du vill anlita lämnar en offert med högre provision/arvode än nivåerna ovan bör du försöka pruta. Du kan i princip allt få den mäklaren att göra jobbet för en rimlig mäklarprovision.

Tag reda på nivåerna på mäklararvoden där just DU bor

Skaffa dig en tydlig bild över vilka mäklararvoden som gäller i just din kommun. Använd den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Där fyller du i dina uppgifter och får sedan offerter från mäklarna i just ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt förhandla om mäklararvodet med den mäklare som du vill anlita. Tjänsten Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tack för en bra artikel.
Jag skall sälja min bostadsrätt i centrala Stockholm och har fått en del offerter från mäklare här i stan.

De exempel ni nämner är rimliga och normala men precis som ni säger så är vissa mäklare svindyra även om de faktiskt inte sticker ut gentemot de andra.

Jag nyttjade Hittamäklare.se för att samla in dessa offerter och sedan valde jag att träffa några av mäklarna.

Reply

Hej Reinold.
Tack för din input. Lycka till med din försäljning!

Mvh admin på Mäklararvode

Reply

Hej.
Finns Esny – Eklund stockholm new york bara i Stockholm och storstäder som Malmö och Göteborg eller?
Är dom bra? Bättre än andra mäklarfirmor?

Reply

Hej Eirikur.

Esny finns just nu i storstäderna och fokuserar på dyra och exklusiva objekt.
Nu har de dock även lanserat sitt nya märke urban by Esny som vänder sig mot vanliga bostäder.
Det återstår att se hur det kommer att gå med den satsningen.

Esny är absolut inte bättre än andra firmor. De kan dock locka till sig duktiga mäklare eftersom de jobbar mot ett premiumsegment och det innebär att mäklarna på Esny får sälja mycket dyra bostäder. Dyra bostäder ger oftast höga provisioner.

Mvh admin på Mäklararvode

Reply