Mäklararvode Upplands Väsby och Sollentuna

Upplands Väsby och Sollentuna är en avgränsad och namnsatt tätort i Stockholms län enligt Statistiska centralbyrån.
Denna tätort, i nuvarande form tillkom 2016 och bebyggelsen består av delar som innan 2015 tillhörde tätorten Stockholm och tätorterna Upplands Väsby och Ekeby.
Upplands Väsby och Sollentuna tätort har tillsammans ca 143.000 invånare.

Snittpriset per kvadratmeter för bostadsrätter i Sollentuna ligger i nuläget på 40 411 kr per kvadratmeter.
I Upplands Väsby ligger snittpriset på 32 431 kr per kvadratmeter så det skiljer sig lite mellan kommunerna om man jämför de rakt av.
Som högst var snittpriset över 45.000 kr per kvadratmeter för bostadsrätter i Sollentuna och 38.000 kr per kvadratmeter i Upplands Väsby.
Priserna har alltså sedan dess gått ner. Snittpriset för bostadsrätter i hela landet Sverige ligger idag på 40 707 kr per kvadratmeter. Bostadspriserna i Sollentuna och Upplands Väsby är alltså ungefär på samma nivåer som Sverigesnittet. Skiljer sig då mäklarnas provisioner kraftigt  mellan dessa två kommuner och resten av Sverige?
Svaret är nej. Provisionerna/arvoden skiljer sig inte jättemycket åt i kronor räknat om man jämför Sollentuna och Upplands Väsby med till exempel Malmö, Stockholm eller Göteborg.
Faktum är att skillnaden i städernas bostadspriser är  större än skillnaden i mäklarnas provisioner/arvoden.
Det beror på att mäklarna anpassar sina provisioner till stadens bostadspriser. Procentuellt är mäklarnas provisioner lite högre i dessa två kommuner än i storstäderna men räknar man i kronor så skiljer sig inte Sollentuna och Upplands Väsby så mycket ifrån de tre största städerna i Sverige.
Nedan följer en lista på ungefärliga nivåer för mäklarnas arvoden.

Mäklararvode i Sollentuna och Upplands Väsby

Exempel på normala och rimliga mäklararvoden i Sollentuna och Upplands Väsby

 Bostadens pris  Normalt arvode i kronor  Normalt arvode i %
 1.000.000 kr  25.000 kr – 35.000 kr  3 %
 2.000.000 kr  40.000 kr – 50.000 kr  2,5 %
 3.000.000 kr  50.000 kr – 60.000 kr  2 %
 4.000.000 kr  55.000 kr – 70.000 kr  1,5 %
 5.000.000 kr  65.000 kr – 85.000 kr  1,5 %
 6.500.000 kr  65.000 kr – 85.000 kr  1 %
 Bostäder över 7 miljoner kr  90.000 kr – 120.000 kr  1 %

För friköpta hus, villor, radhus & fastigheter är provisionerna normalt ca 30-50 % högre eftersom mäklaren har mer ansvar och arbete med varje enskild försäljning.

Betala inte onödigt mycket för mäklarens tjänster

Nivåerna i tabellen ovan är inte exakta nivåer. De visar ungefärliga, normala och rimliga provisionsnivåer för dessa två kommuner.
De visar hur mycket du får betala för att anlita en kompetent och trevlig mäklare med god erfarenhet i Sollentuna och Upplands Väsby.
Det går alltid att hitta billigare mäklare men du riskerar då att få en sämre kvalitet både på mäklaren & mäklartjänsten.
Nivåerna ovan kan du nyttja för att undvika att betala för mycket för mäklartjänsten. Du kan i princip alltid hitta duktiga mäklare vars arvode/provision ligger inom ovanstående nivåer.
Om den mäklare du helst vill anlita lämnar en offert med en för hög provisions-/arvodesnivå bör du alltid pruta. Var ganska tuff och stå på dig men pruta inte för mycket, då riskerar du att mäklaren tappar motivationen att göra det där lilla extra arbetet i affären som kan ge dig många tusenlappar extra för bostaden. Se till att anlita en duktig och trevlig mäklare till en rimlig mäklarprovision.

Hur ligger provisionsnivåerna i just ditt område?

Vill du ha ännu mer områdesspecifika nivåer gällande mäklararvoden i Sollentuna och Upplands Väsby kan du nyttja den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se.
Där fyller du i dina uppgifter och får sedan offerter från mäklarna i just ditt område. Offerterna kan du sedan använda för att välja mäklare samt förhandla om mäklararvodet med den mäklare som du vill anlita. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Sollentuna

3 månader (snittpris)

40 722 kr/kvm

12 månader (snittpris)

40 411 kr/kvm

Upplands-Väsby

3 månader (snittpris)

32 898 kr/kvm

12 månader (snittpris)

32 431 kr/kvm

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Intressant det här men snittpriser och hur de stiger och sjunker i olika områden.
Varför tror ni att priserna på bostadsrätter går i ner i landet generellt just nu?

Svara

Hej Dan.

Priserna på bostäder styrs väldigt mycket av räntorna på bolånen men även utbud och efterfrågan spelar in.
Just nu finns det en oro bland spekulanterna kring att räntorna skall stiga. Det finns även ett stort utbud av nyproducerade bostäder ute på marknaden vilket gör att priserna kan gå ner lite.
Det skulle jag säga är de främsta orsakerna till att bostadspriserna går ner/står stilla idag.

Mvh admin på Ekonomifokus

Svara