Bostadspriser Uppsala

Bostadspriser Uppsala

I Uppsala ligger snittpriset på bostadsrätter på 37 633 kr per kvadratmeter idag (siffran uppdateras automatiskt så fort statistiken ändras). Det kan jämföras med snittet för hela Sverige som ligger på 40 108 kr. Uppsala ligger därmed en liten bit under snittet i Sverige.

Priser hus och lägenheter i Uppsala

Uppsala kan beskrivas som Sveriges främsta studentstad och det är givetvis något som påverkar bostadsmarknaden. Sedan 1477 har studenterna varit en naturlig del av staden och flera områden har blivit kända som typiska för studentboende. Men områden som Sommarro och Ekeby uppskattas även av barnfamiljer och äldre vilket kan bero på närheten till centrum och de gröna omgivningarna.

Uppsala är en “dyr-kommun”

Under senare årtionden har bostadspriser i Uppsala gått upp och ner med jämna mellanrum. Det finns flera olika skäl till detta. Ett viktigt skäl att vara medveten om är närheten till Stockholm. Många av de som flyttar till Uppsala centrum och närliggande kommuner kommer från Stockholm såväl som från Gävle.

En annan sak som historiskt sett har påverkat priserna i Uppsala med omnejd är att det brukar finnas gott om alternativ. Uppsala kallas ibland för en ”dyr-kommun”. När bostadspriserna svänger uppåt flyttar folk till kranskommunerna varpå priserna kan sjunka tillfälligt. Det kan vara något att ha i åtanke både för säljare och köpare.

Populära områden i Uppsala län

Det finns flera attraktiva områden i Uppsala län som lockar familjer som vill jobba i staden men helst bor i en bit bort från centrum. Enköping, Knivsta och Tierp har både bostadsrätter och villor. I själva Uppsala finns det också tillgång både till lägenheter och villor. Studenter har också möjlighet till plats i studentkorridorer.

Kapellgärdet, Torngatan och Portalgatan är populära adresser för den som vill bo nära centrum. Kapellgärdsparken lockar barnfamiljer med lek för små och stora barn. Här finns det gott om plats utan bilar trots att det är så nära alla stadens bekvämligheter. Det är traditionellt sådant som gör det lite svårare att hitta bostäder just där och som också kan påverka bostadspriser i Uppsala att stiga.

Årsta är ett område en bit utanför Uppsala centrum med goda kommunikationer till staden. Bussarna fungerar mycket bra och Årsta ger också tillgång till flera nya byggprojekt bland annat i Östra Salabacke som ligger alldeles invid.

Andra populära områden i Uppsala

  • Luthagen
  • Tiunda
  • Svartbäcken
  • Rosendal

Att Uppsala är en populär region råder det inga tvivel om. Befolkningsutvecklingen har gått från omkring 89 000 invånare år 1950 till omkring 225 000 år 2018. En titt på bostadspriser i Uppsala under de senaste två decennierna visar en ökning på 773 % för bostadsrätter i hela länet, och en ökning på 316 % för villor.

Köpa bostad i Uppsala

Om du funderar på att köpa bostad måste du ha ett lånelöfte. Consector.se jämför ca 30 st banker åt dig och listar bankernas erbjudanden om lånelöfte tillsammans med deras ränta och villkor för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är gratis att jämföra bankernas erbjudanden hos Consector.se och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Om du har befintliga bolån kan du jämföra dina räntor mot andra banker med Consectors tjänst gratis och se om du kan få bättre ränta än du har idag.

Mäklarnas provisioner och arvoden i Uppsala

För att skapa en övergripande bild av vilka mäklararvoden som gäller i Uppsala kan du läsa vår artikel om mäklararvoden i Uppsala. Du kan också använda den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Du fyller i i dina uppgifter och får sedan offerter från mäklarna i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt förhandla om mäklararvodet med den mäklare som du vill anlita. Tjänsten Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

3 månader (snittpris)

37 482 kr/kvm

12 månader (snittpris)

37 633 kr/kvm

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *